9 september 2010

Intervju nere vid valstugorna


Eric Söderberg, Kristdemokraterna

Vad har ni gjort för att minska arbetslösheten bland unga?

Svar: Vi har sänkt arbetsgivaravgiften så det blir billigare att anställa unga för arbetsgivare. Just nu så ligger avgiften på 30 % och det vill vi förändra.


Vad blir det för följder om man sänker arbetsgivaravgiften?

Svar: Vi tror att om man sänker arbetsgivaravgiften är det fler företag som vill anställa. Ju fler man anställer, desto fler betalar skatt och därför kommer det ändå in lika mycket pengar i systemet.


Vad gör ni för att eleverna ska känna sig tryggare i skolan?

Svar: Vi vill att lärarna ska vara med mer på rasterna för det ger eleverna mer trygghet.


Vad tycker du om att vissa skolor i Västerås har fått datorer och börjat arbeta på ett nytt sätt?

Svar: Jo det tycker vi är bra. Däremot vet jag inte hur stor koll lärarna har på lektionerna, om man sitter och chattar och får någonting gjort. Det måste vara ordning och reda i klassrummet.


Vad tycker du om att byta betygssystem?

Svar: Jag har själv vart med om båda systemen, alltså mvg-systemet och siffersystemet. Personligen tycker jag att siffersystemet var bättre, eftersom där var det enklare att sätta ett medelvärde. Det är viktigt att man kommer överens inom blocken, så man inte byter betygssystem varenda gång det är val.


Vad anser ni om att införa betyg i år 6?

Svar: Jag tycker det är bra i vart fall och det tror jag Kristdemokraterna också står för.


Om Kristdemokraterna vann valet, skulle ni göra några stora förändringar inom skolan, bortsett från de som ni redan håller på med?

Svar: Vi tycker det varit lite för mycket ”flumskola” och precis som Folkpartiet anser vi att det behövs hårdare krav på elever. Det kan inte vara en kravlös skola utan det måste finnas krav. Samtidigt måste det ändå vara på rätt nivå för eleven. Vi tycker att de elever som är väldigt duktiga ska få hjälp med att jobba på den nivå som passar dom. Samma sak gäller för de med svårigheter. En grundläggande sak för Kristdemokraterna är att vi ser varje människa som unik, att alla kanske inte kan bli statsminister men att alla har sin roll och kan få ett jobb som passar dom.


Vad anser ni om yrkesutbildningar?

Svar: Till skillnad från Socialdemokraterna som då inte tycker yrkesutbildning är fint, så anser vi att om du t.ex. vill bli bilmekaniker så ska du ha möjligheten att inrikta dig på det.





Carin Lidman, Socialdemokraterna

Vad anser du om att vissa skolor fått datorer och därmed ett nytt arbetssätt?

Svar: Jag tycker det är bra, bara man använder dom på ett klokt sätt så att verkligen används som ett medel i undervisningen. Jag tror också att det kan vara ett väldigt bra stöd för de elever med läs- och skrivsvårigheter.


Om Socialdemokraterna skulle vinna årets val, vad skulle ni vilja göra för förändringar i skolan?

Svar: Vi vill fördela resurserna på ett annat sätt än vad som görs idag. Det finns något som heter skolpengen, som är lika stor för alla elever, som vi vill fördela olika. Elever med olika svårigheter måste få mer pengar så de har mer stödresurser. Det är våran viktigaste förändring. Sen vill vi satsa mer på elevstödjande när det gäller mobbning och att känna sig trygg i skolan.


Vad tycker ni om att byta betygssystem?

Svar: Det är jag inte helt säker på, eftersom jag är inriktad på frågor kring äldreomsorg. Jag kan däremot säga att vi vill införa betyg från år 7.


Har ni tänkt lägga några extra resurser kring lärare och anställda?

Svar: Skillnaden från oss och alliansen är dom vill fortsätta att sänka skatten, särskilt för de som har mycket pengar. Vi tycker att de pengarna behövs till bl.a. skolan.


En lite allmän fråga, vad har ni gjort för att locka väljare till årets val?

Svar: Vi försöker skapa nya arbetsmöjligheter eftersom det har försvunnit 250 000 stycken de senaste fyra åren. Vi vill satsa på mer personal inom sjukvård, äldreomsorgen och skola eftersom det är därifrån de flesta har försvunnit. Sen är det självklart politiken som är viktig för att locka väljare. Vi hoppas att folket vill ha ett annat Sverige än det vi har idag.


Är det något du skulle vilja säga till oss ungdomar som får rösta vid nästa val 2014?

Svar: Om ni vill ha ett Sverige där man kan få en andra chans om man t.ex. väljer fel i gymnasiet eller blir skoltrött så bör ni rösta på ett röd-grönt alternativ. Det alliansen gör nu är att ta bort alla utbildningsmöjligheter som man har när man blir vuxen. Vi vill inte att man ska behöva göra sina val så tidigt i livet och få en andra chans. En annan sak är om någon att dina föräldrar blir sjukskrivna, så får dom väldigt lite pengar, vilket gör det väldigt svårt att få ihop ekonomin. Så det är verkligen värt att tänka på när man ska rösta.




Christina Alman och Björn Norell, Moderaterna

Om Moderaterna fortsätter att leda Sverige , skulle ni göra några nya förändringar?
Vi har bestämt att vi ska börja med betyg i årskurs 6 och det tycker vi är bra därför man får veta vart man står. Det kommer även införa bli 7 betygsskalor, från A-G. Till skillnad från Socialdemokraterna så anser inte vi att det är någon stor press att få betyg redan i sexan, själva fick vi redan i ettan.

Vad gör ni för att vinna valet i år igen?
Vi prioriterar jobben mycket eftersom att vi måste få ut folk i arbete. Får vi inte in någon skatt kan vi inte fördela ut till skola, vård och omsorg. Skatten är den största inkomsten, så vi får inte ut så mycket annat. Om ingen skulle arbeta och betala skatt så skulle ingenting fungera.

Vad kommer ni göra på för minska arbetslösheten bland de unga?
Vi har sänkt arbetsgivaravgiften med 50% för de som anställer folk under 26 år. Sen måste vi helt enkelt starta fler företag i Sverige, så vi uppmanar ungdomar att starta egna företag. Vi satsar mer på yrkesinriktade utbildningar så du slipper gå ut gymnasiet och inte veta vad du vill göra.

Vad vill ni säga till oss ungdomar som ska rösta vid nästa val?
Ni borde titta över vad partierna står för. Vill ni att politikerna ska lägga sig i era liv eller vill ni ha valfrihet? Politikerna ska ju se till att det finns utrymme att göra det ni själva vill. Sen lovar vi att vi gör allt för att skaffa jobb, för har vi inga jobb så har vi inget att fördela. Vi råder ungdomarna att ta de jobb som finns just nu.



Signild Mörlin med kollega, Miljöpartiet

Vad anser ert parti om att vissa skolor i Västerås fått datorer och därmed ett nytt arbetssätt i skolan?
Svar: Det är en framtidsutveckling så det är väldigt bra. Det är synd att inte alla fått datorer, men det är en fråga om skolans ekonomi.

Vad skulle Miljöpartiet göra för förändringar i skolan?
Svar: Först och främst skulle vi vilja ha mindre elever i klasserna. Det blir då lättare både för elever och lärare att hinna med och kunna få saker gjorda. Det innebär att man måste anställa fler lärare. Istället för att lägga ner skolor så skulle man kunna öppna nya. Vi vill även att elever som har svårt ska få ännu mer hjälp eftersom det är viktigt att alla har ett betyg när de går ut årskurs nio.

Vad anser ni är lämplig årskurs att införa betyg i?
Svar: Omdömen tycker vi att man ska få fram till år sju och därefter börja med betyg. Jag vet dock inte riktigt om jag tycker det är bra med att man vill byta betygssystem. Det är viktigt att betygsystemet inte ändas varje gång det är val.

Vad hade ni tänkt för angående arbetslösheten bland de unga?
Svar: Vi vill att företagen anställer ungdomar under 26 år ska halvera arbetsavgiften. Går det bra för ungdomarna och arbetsgivarna önskar vi också att de får ett fast jobb. Vi tror även att fler vågar starta företag om de vet att den här möjligheten finns.

Som vi har uppfattat det så jobbar ni väldigt mycket med jämställdhet, stämmer det?
Svar: Ja verkligen! Det ska vara oavsett om man är man eller kvinna, samma lön och samma arbete. Om en man och en kvinna söker samma tjänst så är det vanligare att mannen får anställning. Kvinnorna föder barn och måste då ta mamma-ledigt, vilket företagen har i åtanke. På senare tid har det dock blivit bättre eftersom alltfler pappor tar ut pappa-ledighet. Jämställdheten gäller självklart även handikappade, som ska ha precis samma möjligheter som friska människor.

Vad skulle du vilja säga till de ungdomar som ska rösta vid nästa val?
Jag hoppas att ni verkligen tänker efter när ni ska rösta. Vi anser att alla ska ha det bra och vi månar inte bara om de rika, eller sänker några skatter. Och röstar man fel, har man bara sig själv att skylla. Så därför tycker jag att man verkligen ska ta tid och tänka innan man röstar.

Intervju: Emilia Almqvist & Frida Ström
Foto: Frida Ström

2 kommentarer:

  1. Det här gjorde vi mycket snyggt! Även om vi gjorde det tillsammans så måste jag säga att jag lärde mig en massa. Att inte bara få läsa sig till information på nätet gjorde det hela mycket roligare o man lärde sig på ett annat sätt. Det kändes mer verkligt på något sätt att prata med politikerna och höra alla deras åsikter i person. Absolut roligast måste ju ha vart när de började kritisera varandra lite fint sådär.
    Sedan måste jag tillägga att det är en mycket bra skriven blogg du har. Väldigt intressant att få höra dina egna åsikter om de olika sakerna, jobba på såhär så är du mvg++ ;D

    SvaraRadera
  2. Thanks sweety! Himla kul var det att jobba med dig och jag lärde mig väldigt mycket. Det var väldigt kul sätt att lära sig på och jag tycker också att man blev mer insatt än att bara sitta och leta fakta på datorn. Grymt samarbete och hoppas att vi gör något liknande i framtida projekt :)

    SvaraRadera