8 september 2010

Riksdag och regering / Egna åsikter

I den svenska riksdagen har vi 349 valda politiker, som även kallas ledamöter. För att kunna bli vald till en ledamot måste man vara nominerad av sitt parti, som vill ha in ledamoten i riksdagen. Under ett val i Sverige så delas landet upp i olika valkretsar, där man väljer ett visst antal ledamöter till varje valkrets. En valkrets kan jämföras med ett slags område. I nuläget är det Socialdemokraterna som är det största partiet i riksdagen med sina 130 ledamöter. Trots sina ledamöter så är det inte dom som har makten, utan de måste ha mer än hälften av rösterna i riksdagen. Det finns de partier som väljer att gå ihop och bilda en regering tillsammans. Ett vardagligt exempel är alliansen, som består utav Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Tillsammans så får de mer än hälften av rösterna i riksdagen. De bestämmer tillsammans, men eftersom Moderaterna är det största partiet så har de mer att säga till om. Moderaterna är det parti som idag som har makten i riksdagen. (wwww.riksdagen.se)

En av riksdagens viktigaste uppgifter är att göra beslut om lagarna. Ett förslag till ny lag eller en ändring till en lag som redan finns kommer som en proposition från regeringen. Det kan även komma i en motion från riksdagsledamöter. Personligen så uppskattar jag det här väldigt mycket, eftersom det är ett sätt att låta fler personer ta del att försöka förändra. För att kunna verkställa ett förslag som skickas in, måste ledamöterna i riksdagen rösta om de är för eller mot förslaget. De meddelar sedan regeringen om hur röstningen gått, som beroende på hur resultatet blev kan verkställa den nya lagen. Man kan med andra ord säga att det är riksdagen som styr regeringen. Riksdagen tar även beslut om statens budget, det vill säga statens inkomster och utgifter. Regeringen lämnar in ett budgetförslag på hur staten ska hantera sin budget och hur man ska balansera den på rätt sätt. Riksdagen ser då återigen över förslaget och beslutar. När de fattat beslutat är det regeringen som har ansvar för budgeten och genomför riksdagens beslut. (www.riksdagen.se, www.regeringen.se)

Om du jämför Sveriges riksdag med andra länders så upptäcker du att det inte ser lika ut i andra länder. I nuläget har de flesta länder fler män än kvinnor bland de styrande politikerna. I Sverige är jämlikheten helt annorlunda. Vi i Sverige har, till skillnad från andra länder, insett att både kvinnor och män har rätt att sitta i riksdagen och leda landet. Just nu så sitter det 184 män och 165 kvinnor i riksdagen. Många anser fortfarande att männen har för stor makt i riksdagen och att folk lyssnar på dom mer. Själv tycker jag att det är väldigt viktigt att kvinnor också får vara med att sitta riksdagen. Kvinnornas syn på olika punkter kan ju i vissa frågor vara annorlunda än männens. Med kvinnor i riksdagen kan man ta hänsyn till varandras åsikter, samtidigt få möjligheten att kunna se situationen ur en annan synvinkel. Med hjälp av andras åsikter och förslag kanske man till och med kan hitta en bättre lösning på frågan som diskuteras. Det skulle bli en helt annan demokrati i riksdagen än om bara t.ex. männen fick styra landet från hur saker och ting ser ut i deras ögon. Tyvärr är det inte såhär i alla länder och just därför anser jag att det här är något som man bör utveckla vidare, både i Sverige och i andra länder. Jag tror att mer demokrati skulle kunna lösa mycket ute i världen. Eftersom vissa länder istället har diktatur (att en eller flera personer styr landet på sitt sätt) har många fler problem skapats än nödvändigt. Jämlikheten har en stor roll och påverkan i ett land och för dess invånare, det är rätt uppenbart. Så varför inte använda sig mer av demokrati i fler länder? För att rent ut sagt strunta i andra personers åsikter är bara sorgligt, speciellt när dom är precis lika viktiga som någon annans. När dom åsikterna faktiskt kan ha en viktig poäng, kanske i en speciell fråga där det verkligen behövs en förändring för att göra det bättre för alla. Nej, diktatur är enligt mig fel på alla sätt. Mer om demokratin och jämlikhet i andra länder tänkte jag gå in lite djupare i senare. (wwww.riksdagen.se)

2 kommentarer:

  1. Va bra du har skrivit, förstod nästan din text bättre än min egen :D Jag håller absolut med om att kvinnor borde få ha precis lika mycket att säga till om som männen i riksdagen. Det här med jämställdhet är väl en av de frågor jag tycker är mest intressanta faktiskt. Jag skulle inte heller vilja bo i ett land som lever i diktatur, bara tanken på att inte få vara med och lägga en röst på vad man själv tycker är bara konstig. Folket som lever i landet borde väl ha något att säga till om?

    Det ska bli kul att följa din blogg i fortsättningen! :D

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket gumman! Man skulle kunna undvika så otroligt många problem om man faktiskt tog bort diktaturen och införde någon slags demokrati i länderna som påverkas. Fick alla vara med och göra sin röst och åsikt hörd, känna någon som helst jämlikhet tror jag mycket skulle vara annorlunda. Krig skulle kunna förhindras och liv kan räddas. Det är så jäkla synd att vissa inte kan se det på samma sätt bara. Det ska bli himla kul att hälsa din med :)

    SvaraRadera