7 september 2010

Hur går ett val till?

Det har nu gått fyra år sedan moderaterna vann valet. I år är det dags igen. Den nittonde september kämpar de sju riksdagspartierna hårt för att vinna folkets samtycke och därmed årets omröstning. För att kunna få rösta måste ha fyllt minst arton år och vara en svensk medborgare. Om du har kommit från utlandet till Sverige så måste du ha bott här i minst tre år för att få rösträtt. God tid innan valet så får alla de med rösträtt hem ett röstkort i brevlådan där du tilldelas en vallokal. Oftast så väljer du att rösta i vallokalen du blivit tilldelad, men man har även möjligheten att rösta i en annan lokal. För att få rösta måste du ha med dig ditt röstkort och ID för att visa vem du är och att du har uppfyllt kraven ovan för att få rösta. Man kan även rösta innan valdagen, till exempel genom att förtidsrösta. För att underlätta röstningen så har man delat in landet in i olika valkretsar. Du kan jämföra en valkrets med ett område. Anledningen till att man göra detta är för att det gå så smidigt till när man röstar och för att senare i efterhand kunna se hur varje område har röstat. (www.regeringen.se, www.val.se)

När du går till en vallokal kan du hitta tre olika typer av valsedlar. Valsedlarna har olika färger så du ska se skillnad på dom. Väljer du att ta en partivalsedel så är det bara partiets namn som kommer att stå.
Man behöver alltså inte rösta på någon speciell kandidat inom partiet utan bara kryssa för det parti du stödjer. Tar du däremot en namnvalsedel så kommer det inte bara stå namnet på partiet utan även alla kandidater inom det partiet du vill rösta på. Ifall du inte vet vad du vill rösta på så har du möjligheten att ta en blank valsedel. Om det parti som du vill rösta på inte har någon valsedel kan du skriva partinamnet där. Det är de partier som fått mer än en procent av rösterna av de två senaste valen som får sina partivalsedlar utlagda. Den regeln finns med i vallagen. Vet du inte vilket parti du vill rösta på så kan även du rösta blankt. De rösterna räknas som ogiltiga men visar ändå att man vart med och visat sitt stöd

När röstningen sedan är över så skickas resultaten in till valmyndigheten, som sedan sammanställer alla Sveriges röster. Valmyndighetens uppgift är att se till att valet går rätt till. Beroende på hur jämt valet är, tar det olika lång tid att få fram ett valresultat. (www.val.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar